luni, 14 aprilie 2008

Cum dresam un caine mic...

sursa: ham-ham.ro
Fiecare raspuns prompt, comanda indeplinita corect, deprindere bine insusita trebuie recompensata!

-Numele: trebuie sa fie scurt (una-doua silabe), sonor, sa il folosim de fiecare data cand ne adresam lui chiar si atunci cand il certam. Acest lucru trebuie sa-l faca toti membrii familiei.

-Unde isi face nevoile: pana cand incepeti sa-l duceti afara trebuie sa-l invatatati sa-si faca nevoile intr-un singur loc din casa, de preferinta in baie, pe niste ziare sau carpe. Numai cu calm si rabdare si mustrari cand nu face la locul corespunzator va invata. Atunci cand vedeti ca se pregateste sa faca, luati-l si duce-ti-l la locul respectiv tinandu-l acolo pana cand face, dar atentie!: trebuie sa mutati catelul, nu carpele sau ziarele in speranta ca asa veti salva mai usor covorul. Cand incepe plimbarile, daca e mic, scoateti-l de 6-7 ori pe zi, urmand ca la maturitate (6 luni) sa iesiti cu el de minimum 3 ori pe zi. Atentie: cand incepeti sa-l scoateti afara desfiintati carpele sau ziarele din casa.

-Deprinderea lui "Nu!": interzicerea anumitor lucruri se face prin comanda "Nu! Nu e voie!", asociata initial cu lovituri usoare cu ziarul facut sul. Dupa ce raspunde, nu mai este nevoie sa folositi ziarul.

-Mersul in lesa: dupa ce s-a acomodat si a acceptat lesa, cand veti iesi afara este posibil sa aveti tot felul de neplaceri. De aceea trebuie tinut de preferinta in partea stanga a dvs, lesa stransa cat sa nu va depaseasca pasul, tinuta scurt dar lasata moale, ca sa o puteti smuci brusc cand o intinde. Faceti primele drumuri de-a lungul unui zid, obligand cainele sa mearga doar pe culoarul limitat dintre dvs si perete. Dupa ce a invatat sa mearga disciplinat il puteti invata sa sa mearga si la "la picior", "la pas". Lesa va fi foarte scurta, tinuta ferm, iar comanda utilizata este "la picior!", "alaturi!", "pas!", "la pas!", data ori de cate ori o ia inainte sau ramane in urma. Tot timpul plimbarilor, dupa ce merge la pas corect, il puteti deprinde cu alte 3 comenzi: "stai!", "sezi!", "aici!", comenzi care necesita executarea corecta inainte de a-l lasa sa mearga liber, fara lesa.

-"Stai!": este format din 2 timpi. Prima data se formeaza deprinderea acestei comenzi, cu cainele in lesa, la picior, formularea verbala fiind asociata cu punerea palmei stangi, intinsa, in fata ochilor cainelui; al doilea timp are loc cand cainele e liber, aflat la o oarecare distanta de dvs, comanda verbala fiind asociata cu intinderea bratului drept inainte, in ungi de 45 de grade, palma fiind indreptata spre caine.

-"Sezi!": este bine sa se invente succesiv cu comanda "stai!". Tinut "la picior", in lesa, tragem usor de ea in sus, iar cu cealalta mana ii apasam usor, dar ferm, sezutul in jos, in zona cozii. In timp ce ne departam de el, daca vedem ca vrea sa se ridice ii comandam ferm "nu!", apoi "sezi!". Pentru a se ridica fie il luati dvs de lesa, fie, daca stie sa vina la chemare, il strigati.

-"Aici!": este una din deprinderile obligatorii, care trebuie invatata perfect fara nici o ezitare. Comanda verbala consta in chemarile "aici!", "vino aici!", strigat pe nume sau fluierat. Dati drumul cainelui din lesa si la un moment dat il strigati pe nume. In clipa in care va priveste atent ii strigati "aici!".

-Mersul liber: daca raspunde corect la toate comenzile de mai sus ii puteti da drumul sa mearga fara lesa. Atunci cand se departeaza puteti sa il strigati iar in alte situatii diferite puteti folosite una din comenzile invatate anterior.

-"Culcat!": pentru inceput trebuie sa-l asezati chiar dvs in pozitia corecta (respectiv cu burta lipita de pamant, picioarele din spate stranse sub el, cele din fata intinse si capul culcat intre labe) repetand mereu comanda "culcat!". De asemenea il puteti aseza in aceasta pozitie si dupa comanda "sezi!".

3 comentarii:

Motoc Iulian spunea...

ms,mi-au fost de mare folos

Unknown spunea...

foarte inteligent si folositor

Razvan spunea...

foarte folositor. ms.